Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului
  • Română
  • Italiano
  • Français
  • English
  • Deutsch

TRASEUL CULTURAL RELIGIOS

Biserica Sf Nicolae 10Biserica ortodoxă Sf. Nicolae

Adresa  Bulevardul Unirii nr. 4, Bacău

Confesiune  ortodoxă

Anul ctitoririi: 1848

 

Biserica „Sf. Nicolae“ din Bacău a fost sfinţită în anul 1848 şi a fost construită prin adunarea  de milostenii de la creştini. Biserica se caracterizează prin formele sale decorative exterioare de sugestivă monumentalitate, ingenios proporţionate.

Biserica Precista 5Biserica Precista

Adresa str. 9 mai nr.48, Bacău

Confesiune  ortodoxă

Anul ctitoririi  1491

 

Biserica „Precista“, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, parte componentă a Complexului arhitectonic al Curţilor domneşti din Bacău, a fost construită în vremea lui Ştefan cel Mare, de fiul său, Alexandru, fiind sfinţită la 1 ianuarie 1491.

Biserica catolică Sf. Nicolae

bis catolica sf nicolaeAdresa str. Ana Ipătescu, nr. 2A, Bacău

Confesiune  romano-catolică

Anul ctitoririi:  1846

 

 

Biserica „Sf. Nicolae“ a fost înălţată pe locul fostei biserici „Sf. Fecioară“, din secolul al XV-lea, a cărei ctitorie este atribuită Margaretei Muşat, prima soţie a domnitorului Alexandru cel Bun. În anul 1839 a început construcţia unei bisericii care dăinuie şi azi şi care a fost sfinţită la 6 decembrie 1846.

Catedrala Înălţarea Domnului

cat inaltarea domnuluiAnul ctitoririi:  1991 -

Confesiune  ortodoxă

Adresa Bulevardul Unirii nr. 1, Bacău

 

 

Construcţia Catedralei „Înălţarea Domnului“ din Bacău a demarat la începutul anilor 1990. Volumetria exterioară preia proporţiile bisericilor moldoveneşti din epoca medie, fiind convertită datorită dimensiunilor şi a timpului într-o arhitectură contemporană, care îmbină tradiţia cu numeroase elemente moderne.

Catedrala Sf. Petru şi Paul

cat sf petru si pavelAnul ctitoririi: 2005

Confesiune  romano-catolică

Adresa str. M. Viteazu, nr. 7, Bacău

 

 

La scurt timp după prăbuşirea regimului comunist, au început lucrările de construire a bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Paul”, situată în imediata vecinătate a bisericii catolice „Sf. Nicolae”. Este o construcţie modernă ce domină centrul Bacăului, prin măreţia şi înălţimea sa.

Biserica Sf. Împăraţi

sf imparatistr. Mihai Eminescu nr. 1, Bacău

Confesiune  ortodoxă

Anul ctitoririi:  1845

 

 

Biserica ”Sfintii Împăraţi Constantin şi Elena” este singura ctitorie boierească din oraşul Bacău, zidită între anii 1842 -1845. Lucrările de pictură au fost executate în anul 1923 după desenele arhitectului George Sterian care au servit mai apoi la pictura mănăstirii Curtea de Argeş.

Biserica Sf. Ioan

sf ioanAdresa str. Oituz, nr. 11, Bacău

Confesiune  ortodoxă

Anul ctitoririi:  1813

 

 

 

Potrivit monografiilor şi scrierilor mai vechi, biserica „Sf. Ioan“ din Bacău a fost zidită între anii 1803-1813. În 1924-1930, biserica a fost închisă pentru a fi reparată radical. În cărţile vechi se mai pomeneşte de faptul că în cimitirul bisericii se găsea mormântul scriitorului şi comisului Ionică Tăutul, autor al primei constituţii româneşti (1822), cunoscută drept Constituţia „Cărvunarilor“.

Biserica catolică Fericitul Ieremia Valahul  

fericitulAdresa   Str. Digu Bîrnat nr. 4, 600349, Bacău

Confesiune  catolică

Anul ctitoririi:  1993

 

 

În anul 1991 se punea piatra de temelie pentru două bisericii noi: ”Sfânta Cruce” şi ”Fericitul Ieremia Valahul”. Lucrările de construcţie ale bisericii „Fericitul Ieremia Valahul“ s-au finalizat la 19 septembrie 1993. Construcţia impozantă are 70 de metri lungime, 42 de metri lăţime, 40 de metri înălţime în interior şi 69 de metri înalţimea turnului.

Sinagoga Rabin Avram Arie Rosen  

sinagogaAdresa  str. 22 Decembrie nr.4, Bacău

Confesiune  mozaică

Anul ctitoririi: 1887

 

 

Sinagoga „Rabin Avram Arie Rosen“ a fost construită în anul 1887 în stilul arhitectonic local. Constituie o podoabă ambientală în cadrul urbanistic al oraşului, fiind declarată Monument istoric. Sinagoga „Rabin Avram Arie Rosen“, cunoscută şi sub denumirea de Sinagoga Cerealiştilor, este singurul lăcaş de acest tip care se mai păstrează în municipiul Bacău.

Biserica ortodoxă de stil vechi Sf. Ilie

sf ilieConfesiune  ortodoxă de stil vechi

Anul ctitoririi:  2007

Adresa  str. Nordului, Bacău

 

 

Biserica „Sfântul Ilie“ din Bacău este prima biserică ortodoxă de stil vechi a cărei construcţie a demarat chiar după Revoluţia din 1989. Ansamblul bisericii cuprine şi o construcţie nouă, de mare amploare, ce conţine un paraclis tip capelă , Turnul Clopotniţă şi trapeză. Lucrările bisericii  „Sfântul Ilie“ au fost finalizate în anul 2007, lăcaşul fiind sfinţit pe 12 august 2007.

METEO municipiul Bacău
Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)
fosta svoala de fete actualul vivariu 1 Biserica Sf Nicolae 1