Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului
  • Română
  • Italiano
  • Français
  • English
  • Deutsch

VIVARIUL

fosta svoala de fete actualul vivariu 1

În 1839, Gh. Asachi deschidea prima şcoală publică din Bacău şi numea ca prim director şi învăţător pe profesorul Constantin Platon. Şcoala se numea Şcoala nr. 1 de băieţi. 20 de ani mai târziu, în 1859, se deschide şi prima Şcoală de Fete, iar peste un an, în 1860, apare Şcoala nr. 2 de Băieţi.

Şcoala nr. 2 de Fete ia fiinţă în 1870. Până la unirea din 1918 şcolile şi-au continuat drumul, cu intermitenţe, în diferite localuri, case particulare, în care se învăţa în condiţii precare.

Problema localului, pentru Şcoală nr. 2 de Fete, se va rezolva în 1889 prin construirea unei clădiri lângă biserica „Sfântul Nicolae”.

Primul război mondial întrerupe activitatea instructiv-educativă a Şcolii nr. 2 de Fete. După război, aceasta se va muta iar prin localurile altor şcoli sau prin case particulare ale unor oameni bogaţi. Mult mai târziu, după al doilea război mondial, se va întoarce în localul său de lângă biserica „Sfântul Nicolae”.

Din 1959, şcoala devine mixtă, lărgindu-şi circumscripţia. Anul 1980 este un an important pentru Şcoala nr. 2, deoarece acum, cele mai vechi şcoli din Bacău, Şcoala nr. 1 şi Şcoala nr. 2, după ce cu trei ani înainte, Şcoala nr. 2 asimilaseŞcoala nr. 20, încep cursurile în acelaşi local, construit în 1974 pe strada 9 Mai.

În anul 1975, odată cu vernisarea primei expoziţii de peşti exotici organizată la Bacău, a fost deschis oficial Vivariul. În anul 1981, Vivariul a fost mutat în sediul actual din Piaţa Centrală, în clădirea fostei Şcoli de Fete nr. 2, unde se va amenaja o expoziţie modernă de profil.

METEO municipiul Bacău
Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)
Biserica Precista 5 Ruinele Casei Domnesti 1