Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului
  • Română
  • Italiano
  • Français
  • English
  • Deutsch

RUINELE VECHII BISERICI

ruinele vechii biserici 1

Investigaţiile arheologice efectuate în partea de nord-est a oraşului Bacău, în zona Bulevardului Unirii, ca şi în aproape întreaga curte a actualei biserici „Sf. Nicolae“, au scos la lumină unele materiale care au definit urme de locuire ce aparţin secolelor VI-VII şi continuarea lor în secolele următoare, devenind intense în special în secolele XIV şi XV.
Aceste investigaţii au fost determinate de descoperirea în apropierea Bisericii, cu prilejul unor lucrări edilitare, a unor morminte şi monede din secolele al XV-lea şi al XVI-lea.
Investigaţiile arheologice au cuprins aproape întreaga zonă a curţii bisericii şi au avut drept rezultat principal dezvelirea fundaţiilor unei construcţii de biserică, anterioare construirii bisericii actuale. De asemenea, au fost descoperite mai multe morminte care făceau parte dintr-un întins cimitir.
Cercetările au precizat că biserica a fost construită la începutul secolului al XVI-lea, iar cele mai vechi morminte datează din prima jumătate a acestui secol.
Se cunoaşte că biserica veche a fost demolată după 1849, deoarece era deteriorată iar lângă fusese construită actuala biserică. Cu privire la momentul şi modul de deteriorare a vechii biserici, nu există multe dovezi istorice, ci doar ipoteze printre care iau în calcul incendii sau cutremure devastatoare. Cert este, însă, faptul că vechea biserică a fost reparată în anul 1835 şi a fost funcţională până la sfinţirea noii biserici „Sf. Nicolae“.

METEO municipiul Bacău
Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)
Biserica Sf Nicolae 1 ruinele turnului locuinta 2