Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului
  • Română
  • Italiano
  • Français
  • English
  • Deutsch

RUINELE TURNULUI LOCUINTA

ruinele turnului locuinta 2

Situat pe latura de sud-est a ansamblului, turnul locuinţă (de apărare) avea probabil rolul de a supraveghea întreaga zonă central-estică a oraşului, pe importantul drum comercial pe Valea Siretului, cu ramificaţiile lui spre Transilvania şi Ţara Românească. În această clădire erau adăpostiţi cei care făceau parte din corpul de pază al Curţii domneşti.

Funcţia acestei construcţii a fost relevată arheologilor de câteva trăsături specifice: poziţia, forma, dimensiunile, adâncimea fundaţiilor, care conduc către ipoteza că aici se afla turnul-locuinţă (de apărare) al Curţii domneşti.

Actualmente se mai păstrează beciul fostei construcţii, zidit din piatră de carieră.

Are un plan dreptunghiular cu dimensiunile 12,80 x 10,80 m. Zidul exterior are o grosime de 1,40 m şi coboară până la 3,75 m faţă de nivelul actual al solului, iar pe latura de est a edificiului se află o cale de acces, cu gârlici.

În interior se păstrează bazele celor doi stâlpi de piatră despre care se presupune (prin studiu comparativ cu alte edificii româneşti din epocă) că ar fi susţinut bolta de cărămidă a beciului (au fost descoperite resturi de cărămidă şi în zidurile care delimitau gârliciul, probabil cu aceeaşi funcţie).

Săpăturile arheologice au scos la iveală un strat de resturi carbonizate, ceea ce atestă că aici a avut loc o incendiere, datată de către arheologi în prima jumătate a secolului al XVI-lea, care a dus la distrugerea edificiului.

METEO municipiul Bacău
Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)
ruinele vechii biserici 1 fosta svoala de fete actualul vivariu 1