Complexul cultural Sfântul Nicolae – Matrice Spirituală a Bacăului
  • Română
  • Italiano
  • Français
  • English
  • Deutsch

RUINELE CASEI DOMNESTI

Ruinele Casei Domnesti 1

Cercetările desfăşurate de-a lungul timpului în Bacău au demonstrat că în acest perimetru a existat o locuire umană din cele mai vechi timpuri. În epoca medievală, încă din cea de-a doua jumătate a secolului al XIV-lea, au existat aici casele orăşenilor băcăuani cu anexele lor, care au rezistat până la mijlocul secolului al XV-lea.

În vremea lui Ştefan cel Mare (1457-1504), în această zonă a fost contruit ansamblul Curţilor Domneşti formate din construcţii precum Casa Domnească, Turnul-locuinţă de apărare, alte anexe şi biserica domnească cu hramul Adormirea Maicii Domnului. De ridicarea construcţiilor s-a preocupat intens fiul lui Ştefan cel Mare, Alexandru, în perioada 1476-1481. Cu asentimentul şi ajutorul tatălui său, Alexandru era un adevărat guvernator al părţii de sud a Moldovei.

Izvoarele scrise care să descrie Curtea domnească de la Bacău, momentul contruirii sau contextul distrugerii acestora  sunt foarte sărace. Prima menţiune documentară a existenţei curţilor domneşti apare într-un act din 20 aprilie 1491 emis de Ştefan cel Mare. O altă relatare datează din secolul al XVII-lea şi aparţine unui călător veneţian, Marcus Bandini, care nota că în partea de miază-zi a oraşului Bacău era un palat aflat în ruine.

Primele cercetări arheologice în zona curţilor domneşti au avut loc între anii 1967-1968, continuate de alte campanii în perioadele 1970-1974 şi 1984-1986.

METEO municipiul Bacău
Nu s-au gasit date pentru Bacău (Romania)
ruinele turnului locuinta 2 Biserica Precista 5